Vandaag geopend 08:30 Contact
Zoeken
Vis zoekt bier

Vis moet zwemmen. Beter gezegd, vis moet drie keer zwemmen: eerst in het water, dan in de boter en vervolgens in bier. Ja, vis en bier zijn een goed duo. Bier kan zowel verwerkt worden in het gerecht of je kunt het er simpelweg bij serveren.  Bier vindt de laatste jaren ook zijn weg naar de mooist gedekte en meest exquise tafels. Bier past wonderwel bij gastronomische bereidingen met delicate en exclusieve vissen, zoals tarbot, griet, zeetong etc.

De regels voor ‘fishpairing’ met bier waren jarenlang dezelfde als voor wijn: blonde bieren bij witte vis. Een volstrekt achterhaalde vuistregel. Het samenspel tussen bier en vis zou maar één doel moeten nastreven: optimaal smaakgenot! Dus experimenteer, ontdek, verlaat het wijnpaadje en ga op culinair avontuur: de mogelijkheden voor pairing tussen vis en bier zijn bijna eindeloos. Hou daarbij wel in gedachten dat de bereidingswijze of gebruikte kooktechniek ook van invloed is op de keuze van het bier.

Gerookte vis

Gerookte haring, gerookte zalm en gerookte makreel zijn vette vissen en sterk van smaak. Een rookbier complementeert dit optimaal. Rookbieren hebben een smaak die aan gerookte paling doet denken. Maar een pils of een Britse ale is ook een ideale pairing bij gerookte vis. De gebruikte mouten houden de vis netjes in toom. De karameltoets omarmt de vis.

Hollandse garnalen

De zilte en zoete smaak van de garnaal is een godsgeschenk voor het zuurzoete bier van Rodenbach. Een Belgisch bier uit de Bavaria-stal. Het zachtzure Rodenbach-bier, dat geen hopbitterheid kent, gaat heel goed samen met ziltige garnalen. Voor ons is een Hollandse garnalencocktail dan ook de volmaakte combinatie met dit bier.

Mosselen

Over het algemeen passen bieren met een fris karakter goed bij mosselen. Citroen en vis gaan goed samen, dus een frisse citrussmaak in een bier past ook goed bij mosselen. Deze smaak vind je vaak terug in witbieren. Bijvoorbeeld een Wieckse Witte. De citrussmaak is ook vaak in een Indian Pale Ale te vinden, maar dit is een lastige om te combineren omdat IPA’s vaak erg bitter zijn en afhankelijk van de gebruikte hop te fruitig of te sterk kunnen zijn. Wanneer ingrediënten als spek worden toegevoegd moet daar in de bierkeuze wel rekening mee worden gehouden. In dat geval kun je een bier kiezen met een vollere smaak, zoals een tripel of misschien zelfs een bier met wat donkere mouten, zoals een amber.

Viscarpaccio

Een viscarpaccio van zalm pairt geweldig met een bruin bier. Het bier met de lichte zure noot vormt een harmonieuze combinatie met de zure toets van limoen. De moutige en zoete toets van het bier zorgt voor een mooi samenspel met de vis. Bij een carpaccio van witte vis is een lichtzuur witbier ideaal gezelschap.

Gegrilde vis

Een gegrilde vis en sterk donker bier vormen een mooie combinatie. De gebrande toetsen in het bier gaan perfect samen met de geroosterde smaak van de vis. Let wel dat het bier de vis niet gaat overheersen.  Een amber bier is een bier dat net licht gebrand is en zo de grillsmaak van de vis goed ondersteund. Bij de BBQ past ook heel goed een Saison en is erg lekker bij gegrilde sardientjes, of rivierforel. Het is de combinatie van het droge en het bittere, dus de afwezigheid van restsuikers, die het samengaan met gegrilde vis iets perfects geeft. Daarbij sluit het bitter bij de sardientjes mooi aan op de zilte smaak en bij de forel combineert het juist weer mooi met de vetten van die fijne vis.

Visterrines

De mollige en romige textuur van een visterrine smeekt om een volmondige tripel. Een stevige tripel biedt uitstekend tegenwicht voor de romige smaak van de visterrine. De bitters in het bier ‘snijden’ door het ‘vet’ van het gerecht. Liever iets lichter? Ook de zure smaken van een oude geuze kunnen perfect opboksen tegen de ronde smaak van een terrine.

Oesters

Oesters doe je een plezier met bier, dat is wel duidelijk. Lambiek of witbier zijn altijd goed bij oesters, maar vergeet ook de brut-bieren niet. De combinatie oesters-stout groeide in Ierland tot een ware delicatesse. De grote vlezige en zilte Ierse oester smeekt om de droge metaalachtige en geroosterde smaak van een Guinness. An Irish match made in heaven..
Een oester in gezelschap van een mooi glas pils is een ware traktatie. Simpel maar o zo lekker!

Vis met roomsaus

Geen twijfel mogelijk, een stevige tripel of een sterk blond bier maken hier de dienst uit. Als de vis een volle en iets vettige structuur heeft, zoals zalm, kies dan voor een sterke tripel. Heeft de vis daarentegen een droge textuur aarzel dan niet en open een flesje droog en parelend sterk blond.

Gefrituurde vis oftewel fish&chips

Een stevig bitter bier, type IPA past perfect bij het geweld van de gefrituurde vis. De hopbitterheid geeft perfect evenwicht aan het vet. Houd wel rekening met de textuur van de gebruikte vis.  

Sushi

De beste smaakpartner van sushi (en sashimi) is een licht, verfrissend bier. De hopsmaak van pils versterkt namelijk de smaak van sojasaus en rauwe vis. Maar om welke bieren gaat het dan? Denk aan klassieke witbieren, een niet te bitter pilsje van de tap, een bruisende Saison of champagnebier. En wie geen bezwaar heeft tegen een vleugje zoet kan ook best een kleurrijk fruitbier nemen. Zeker bij sushi met omelet, garnalen, krab of coquilles die van zichzelf al wat zoet zijn. Heel goed inzetbaar zijn ook de Japans getinte bieren op basis van groene thee. Die van iKi bijvoorbeeld, met yuzu en gember. In Nederland ontwikkeld, in België gebrouwen. Maar wat te denken van een Tuborg bier. Deze lijkt in combinatie met sushi wat ondergewaardeerd maar naar ons inziens een fantastische combinatie!

Haring

Het wordt vaak gezegd maar het is ook zo: haring en bier zijn de beste maatjes. Haring is een veelzijdige vis, die je niet alleen overal bij kunt drinken maar ook uitstekend in allerlei gerechten verwerkt kan worden. Je krijgt dan te maken met bijkomende smaken, die het karakter van de haring kunnen versterken of juist de smaak van de haring naar de achtergrond duwen. Het blijft een mooie uitdaging om ook bij die gerechten het juiste bier te vinden. Een verkwikkende pilsener of een zacht en fruitig glas Weizen , Kornuit of een wat pittigere Indian Pal Ale, de zogenaamde IPA, zijn stuk voor stuk uitstekende begeleiders van de nieuwe haring.  De lichte citrus smaken van de Weizen tesamen met de geuren van kruidnagel maken van dit bier een hele mooie combinatie met haring. Als je de haring-bier-combi doet, neem je harinkje dan zonder broodje. Het brood haalt veel van de kenmerkende smaak van de vis weg, waardoor de combinatie met het Weissbier weer een beetje wegvalt. Dat is zonde.

Rest ons alleen nog: drink met mate en geniet van een lekker zwemmend visje!

 

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van al het nieuws en de lekkerste acties!


Met het aanmelden voor de nieuwsbrief verklaart u zich akkoord met onze privacyverklaring.