Vandaag geopend 8:30 Contact
Zoeken
02 augustus 2018

Mediterrane mosselen uit de wok

Bent u ook zo dol op mosselen? Mosselen hebben een zilte, fris-zoete smaak en kunnen op veel manieren bereid worden. Al is de klassieke wijze van klaarmaken met witte wijn, prei, ui, wortel en selderij natuurlijk het bekendst.

De Nederlandse mosselen worden vaak Zeeuwse mosselen genoemd. Toch komen de Nederlandse mosselen niet alleen uit Zeeland, maar ook uit de Waddenzee. Maar toch zullen de meeste mosselen die in Nederland verkocht worden, in ieder geval in Zeeland in het water hebben gelegen. Hiermee worden ze zandvrij gemaakt. En omdat ze dan in de Oosterschelde hebben gelegen, heten de mosselen op dat moment 'Zeeuwse mosselen'.

Driekwart van het jaar zijn mosselen verkrijgbaar. Alleen april, mei en juni zijn geen ‘mosselmaanden’. Dankzij het MSC-keurmerk is ook dit een duurzame vis van de maand. De Viswijzer geeft de mossel ook een groen label. Dankzij mosselzaadinvanginstallaties (MZI’s) belooft de Nederlandse mosselkweek
steeds duurzamer te worden.

Hoofdgerecht • 2 personen • <30 minuten

Mediterrane mosselen uit de wok

Ingrediënten:

  • 2 kilo panklare mosselen
  • 1 sinaasappel
  • 1 kleine venkelknol
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden, fijngehakt
  • Zwarte peper, versgemalen

Bereidingswijze:
Controleer de mosselen. Houd mosselen die wijd openstaan onder stromend water of tik de mossel tegen het aanrecht. Gaan de mosselen dicht dan kun je ze gebruiken, blijven de mosselen openstaan, gooi ze dan weg. Boen de sinaasappel schoon en rasp er 2 theelepels oranje schil van af. Snijd de venkel in kleine blokjes, bewaar het groen. Pel de tenen knoflook en snijd ze in plakjes.

Verhit de olijfolie in een wok en roerbak de knoflook en venkel 2 minuten. Schep de geraspte sinaasappelschil en de Italiaanse kruiden erdoor en maal er wat zwarte peper boven. Leg de mosselen in de pan en schep alles voorzichtig om. Verwarm de mosselen op hoog vuur tot ze allemaal openstaan. Schep ze regelmatig voorzichtig om. Schep met een schuimspaan het mengsel van mosselen, venkel en knoflook in twee grote kommen.

Kook het kookvocht op hoog vuur 5 minuten in en schenk het over de mosselen.

Serveertip:
Lekker met patat of ciabatta, een frisse gemengde salade en een lekker dipsausje.

Wijntip:
Mosselen zijn het best te combineren met droge, witte wijnen die zuiver en fris zijn en een wat hoger zuurgehalte hebben. Bijvoorbeeld Muscadet. Maar ook heel erg lekker is een Picpoul de Pinet van wijnhuis Domaine des Cadastres. Doordat de wijngaarden van dit wijnhuis zo dicht aan de Middellandse Zee liggen zegt men over deze wijn ook wel dat zijn 'terroir' de zee is. Dat verklaart ook waarom de wijn zo'n ideale begeleider is van fruits de mer.

Bestel uw mosselen hier.

Meer nieuws

Vacature....vacature....vacature....
21 februari 2019

Wegens uitbreiding hebben wij weer nieuwe vacatures. Wil je werken in een leuk en gezellig team? Kijk dan snel op onze vacaturepagina.

Lees meer
Pikante kabeljauw met wilde rijst
04 februari 2019

Skrei oftewel Noorse winterkabeljauw is een prachtig exclusief seizoensproduct. Skrei is in Noorwegen wat de Hollandse nieuwe voor Nederland is. Skrei betekent in het Noors zwerver en slaat op de lange tocht die de skrei elk jaar maakt. Hij verschilt van de kustkabeljauw, die in de Europese wateren wordt gevangen. De skrei zwemt op grotere diepte en hij is een aanzienlijk stuk groter dan zijn soortgenoten. Skrei is een verantwoorde keuze en draagt het MSC-keurmerk. De visserij is aan zeer strikte regels gebonden met een gelimiteerde vangst. Als de vis gevangen is, wordt deze ontdaan van de kop en gelabeld met het kenmerkende skrei-label. Skrei heeft een stevig en spierwit visvlees met een verfijnd karakteristieke smaak. De kwaliteit van het visvlees heeft ook te maken met het feit dat hij op het punt staat om te paaien. Op zijn tocht door de fjorden verandert zijn voeding. Het is een uitzonderlijke vis die zich tot tal van culinaire bereidingen leent. We hebben een heerlijk recept....

Lees meer

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van al het nieuws en de lekkerste acties!


Met het aanmelden voor de nieuwsbrief verklaart u zich akkoord met onze privacyverklaring.