Gesloten Contact
Zoeken
02 augustus 2018

Mediterrane mosselen uit de wok

Bent u ook zo dol op mosselen? Mosselen hebben een zilte, fris-zoete smaak en kunnen op veel manieren bereid worden. Al is de klassieke wijze van klaarmaken met witte wijn, prei, ui, wortel en selderij natuurlijk het bekendst.

De Nederlandse mosselen worden vaak Zeeuwse mosselen genoemd. Toch komen de Nederlandse mosselen niet alleen uit Zeeland, maar ook uit de Waddenzee. Maar toch zullen de meeste mosselen die in Nederland verkocht worden, in ieder geval in Zeeland in het water hebben gelegen. Hiermee worden ze zandvrij gemaakt. En omdat ze dan in de Oosterschelde hebben gelegen, heten de mosselen op dat moment 'Zeeuwse mosselen'.

Driekwart van het jaar zijn mosselen verkrijgbaar. Alleen april, mei en juni zijn geen ‘mosselmaanden’. Dankzij het MSC-keurmerk is ook dit een duurzame vis van de maand. De Viswijzer geeft de mossel ook een groen label. Dankzij mosselzaadinvanginstallaties (MZI’s) belooft de Nederlandse mosselkweek
steeds duurzamer te worden.

Hoofdgerecht • 2 personen • <30 minuten

Mediterrane mosselen uit de wok

Ingrediënten

  • 2 kilo panklare mosselen
  • 1 sinaasappel
  • 1 kleine venkelknol
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden, fijngehakt
  • Zwarte peper, versgemalen

Bereidingswijze

Controleer de mosselen. Houd mosselen die wijd openstaan onder stromend water of tik de mossel tegen het aanrecht. Gaan de mosselen dicht dan kun je ze gebruiken, blijven de mosselen openstaan, gooi ze dan weg. Boen de sinaasappel schoon en rasp er 2 theelepels oranje schil van af. Snijd de venkel in kleine blokjes, bewaar het groen. Pel de tenen knoflook en snijd ze in plakjes.

Verhit de olijfolie in een wok en roerbak de knoflook en venkel 2 minuten. Schep de geraspte sinaasappelschil en de Italiaanse kruiden erdoor en maal er wat zwarte peper boven. Leg de mosselen in de pan en schep alles voorzichtig om. Verwarm de mosselen op hoog vuur tot ze allemaal openstaan. Schep ze regelmatig voorzichtig om. Schep met een schuimspaan het mengsel van mosselen, venkel en knoflook in twee grote kommen.

Kook het kookvocht op hoog vuur 5 minuten in en schenk het over de mosselen.

Serveertip

Lekker met patat of ciabatta, een frisse gemengde salade en een lekker dipsausje.

Wijntip

Mosselen zijn het best te combineren met droge, witte wijnen die zuiver en fris zijn en een wat hoger zuurgehalte hebben. Bijvoorbeeld Muscadet. Maar ook heel erg lekker is een Picpoul de Pinet van wijnhuis Domaine des Cadastres. Doordat de wijngaarden van dit wijnhuis zo dicht aan de Middellandse Zee liggen zegt men over deze wijn ook wel dat zijn 'terroir' de zee is. Dat verklaart ook waarom de wijn zo'n ideale begeleider is van fruits de mer.

Bestel uw mosselen hier.

Meer nieuws

Collega Atie
25 januari 2024

Op woensdag 24 januari was het de laatste werkdag van onze lieve collega Atie. Na 12,5 jaar fijn samenwerken en zelfs 22 dienstjaren, is het nu tijd voor haar om van een welverdiend pensioen te gaan genieten. Atie heeft...

Lees meer
Vacature...
29 november 2023

Verkoopmedewerker (24-32 uur p/w)

Als onze verkoopmedewerker gaat jouw specialisme en kennis verder dan alleen de vissoort. Je bedient enthousiast onze klant met je productkennis en verrassende combinaties om tot een lekkere maaltijd te komen. Je adviseert de klanten over de producten en je kunt ze vertellen wat de optimale bereiding is. Je bent het visitekaartje van de zaak en...

Lees meer

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van al het nieuws en de lekkerste acties!


Met het aanmelden voor de nieuwsbrief verklaart u zich akkoord met onze privacyverklaring.