Vandaag Gesloten Contact
Zoeken
02 augustus 2018

Mediterrane mosselen uit de wok

Bent u ook zo dol op mosselen? Mosselen hebben een zilte, fris-zoete smaak en kunnen op veel manieren bereid worden. Al is de klassieke wijze van klaarmaken met witte wijn, prei, ui, wortel en selderij natuurlijk het bekendst.

De Nederlandse mosselen worden vaak Zeeuwse mosselen genoemd. Toch komen de Nederlandse mosselen niet alleen uit Zeeland, maar ook uit de Waddenzee. Maar toch zullen de meeste mosselen die in Nederland verkocht worden, in ieder geval in Zeeland in het water hebben gelegen. Hiermee worden ze zandvrij gemaakt. En omdat ze dan in de Oosterschelde hebben gelegen, heten de mosselen op dat moment 'Zeeuwse mosselen'.

Driekwart van het jaar zijn mosselen verkrijgbaar. Alleen april, mei en juni zijn geen ‘mosselmaanden’. Dankzij het MSC-keurmerk is ook dit een duurzame vis van de maand. De Viswijzer geeft de mossel ook een groen label. Dankzij mosselzaadinvanginstallaties (MZI’s) belooft de Nederlandse mosselkweek
steeds duurzamer te worden.

Hoofdgerecht • 2 personen • <30 minuten

Mediterrane mosselen uit de wok

Ingrediënten:

  • 2 kilo panklare mosselen
  • 1 sinaasappel
  • 1 kleine venkelknol
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden, fijngehakt
  • Zwarte peper, versgemalen

Bereidingswijze:
Controleer de mosselen. Houd mosselen die wijd openstaan onder stromend water of tik de mossel tegen het aanrecht. Gaan de mosselen dicht dan kun je ze gebruiken, blijven de mosselen openstaan, gooi ze dan weg. Boen de sinaasappel schoon en rasp er 2 theelepels oranje schil van af. Snijd de venkel in kleine blokjes, bewaar het groen. Pel de tenen knoflook en snijd ze in plakjes.

Verhit de olijfolie in een wok en roerbak de knoflook en venkel 2 minuten. Schep de geraspte sinaasappelschil en de Italiaanse kruiden erdoor en maal er wat zwarte peper boven. Leg de mosselen in de pan en schep alles voorzichtig om. Verwarm de mosselen op hoog vuur tot ze allemaal openstaan. Schep ze regelmatig voorzichtig om. Schep met een schuimspaan het mengsel van mosselen, venkel en knoflook in twee grote kommen.

Kook het kookvocht op hoog vuur 5 minuten in en schenk het over de mosselen.

Serveertip:
Lekker met patat of ciabatta, een frisse gemengde salade en een lekker dipsausje.

Wijntip:
Mosselen zijn het best te combineren met droge, witte wijnen die zuiver en fris zijn en een wat hoger zuurgehalte hebben. Bijvoorbeeld Muscadet. Maar ook heel erg lekker is een Picpoul de Pinet van wijnhuis Domaine des Cadastres. Doordat de wijngaarden van dit wijnhuis zo dicht aan de Middellandse Zee liggen zegt men over deze wijn ook wel dat zijn 'terroir' de zee is. Dat verklaart ook waarom de wijn zo'n ideale begeleider is van fruits de mer.

Bestel uw mosselen hier.

Meer nieuws

Griet uit de oven met witte wijnsaus
02 december 2018

Uw zult met griet zeker de show stelen tijdens een feestdiner. Griet is een magere platvis en behoort tot de familie van de tarbotachtigen. Grietfilet kan op dezelfde manier bereidt worden als (de duurdere) tarbot.

Het visvlees van de griet lijkt zeer sterk op dit van tarbot. In tegenstelling tot tarbot heeft griet (huid)schubben, is eerder ovaal van vorm en grijsbruin van kleur, heeft een gladde huid en geen beenknobbels. De meeste griet wordt aangevoerd in de wintermaanden.

Griet kan worden gebakken, gegrilt, gestoofd, gefrituurd en zelfs bij visfondues. Opvallend bij griet is dat de rugzijde meer vlees bevat dan de buikzijde. Een gefileerde griet levert m.a.w. altijd twee lichte en twee zwaardere filets op. De zwaarste filets wegen makkelijk het dubbele dan de lichtere filets.

Lees meer
Doe mee met onze kleurplaatactie voor Sint
09 november 2018

Voor onze kleinste visliefhebbers hebben we een leuke kleurplaatactie aan de hengel gehangen. Wij willen graag Sint weer gaan verrassen met allemaal mooie kleurplaten. Dus download de kleuplaat en kleuren maar! Kom je mooie kleurplaat op 1 december bij de kleurpiet inleveren en je krijgt van kleurpiet een mooi cadeautje. Uit alle ingeleverde kleurplaten kiest de kleurpiet de mooiste uit en die krijgt een extra cadeautje. Kun je niet op 1 december? Geen nood, lever de kleurplaat eerder in want zodra de kleurpiet weer in het land is, brengt hij alvast wat cadeautjes naar ons toe. Mocht je Sint tegenkomen dan niets zeggen hoor want het moet wel een verrassing blijven!

Lees meer

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van al het nieuws en de lekkerste acties!


Met het aanmelden voor de nieuwsbrief verklaart u zich akkoord met onze privacyverklaring.