Vandaag Gesloten Contact
Zoeken
01 juni 2019

6 weetjes over Hollandse Nieuwe

 1. Wat is een Hollandse Nieuwe?

De Hollands Nieuwe is een haring die op tradionele wijze wordt gekaakt, gezouten en gefileerd. Dit eeuwenoude proces is een Nederlandse uitvinding, waar de Hollandse Nieuwe ook zijn naam aan dankt. De naam Hollandse Nieuwe heeft dus niets te maken met de Nederlandse herkomst. Sterker nog: de haring wordt voornamelijk gevangen in Noorse, Deense  en Schotse wateren.

2. Eet je Hollandse Nieuwe rauw?

Veel mensen denken dat je haring rauw uit de zee eet, maar dat is niet het geval. Haring wordt namelijk direct na vangst gekaakt: de ingewanden van de haring worden verwijderd, op de alvleesklier na. Enzymen die in de alvleesklier zitten laten de haring vervolgens rijpen. Daarna wordt de haring gezouten en in een tonnetje gestopt. Tenslotte volgt het invriezen, minsten 24 uur lang.

3. Wat is er 'nieuw' aan de Hollandse Nieuwe?

De term 'nieuw' heeft te maken met de nieuwe vangst van haring, die begint als de haring vet genoeg is. Meestal begint het visseizoen in mei of juni en loopt het door tot half juli. de vangst in deze maanden mag officieel tot en met 30 september Hollandse Nieuwe heten. Daarna heet de haring van dat seizoen maatjesharing wat een verbastering is van 'maagdelijke haring': haring die nog geen horn of kuit heeft.

4. Hoe herken je goede haring?

Goede haring heeft een malse structuur en smaakt vet. De kleur van de binnenkant moet blank zijn, helder rood mag ook. Als je een haring hapt, mag hij geen restjes ingewanden of schubben meer hebben. Daarnaast heeft goede haring een helder zilverkleurig jasje met een goudkleurige gloed op de kop. Zie je haring die donkerrood is op de graat dan weet je dat het foute boel is. Ook haring die sterk ruikt en ranzig smaakt moet je zeker overslaan.

5. Wat is het geheim van een goede haring?

Het geheim van een goede haring is een ervaren visspecialist. Wij weten als de beste hoe je de kwaliteit bewaakt en maken de haring graag ambachtelijk voor je schoon: geen graten en mooi 'strak' gesneden. Ook belangrijk: wij weten precies hoe de haring perfect ontdooit. Vaak wordt de haring daarna nog enkele dagen gerijpt in een koelcel op nul graden om precies de juiste smaak te krijgen.

6. Hoe hap je de Hollandse Nieuwe op z'n best?

Voor de beste smaaksensatie maken wij een haring altijd 'vers van het mes' voor je klaar. Oftewel de haring wordt ter plekke, à la minute voor je schoongemaakt. De vis wordt op deze manier zo kort mogelijk aan de lucht blootgesteld waardoor het vet van de haring niet kan oxideren en ranzig gaat smaken. Zo proef je bij ons de beste Hollandse Nieuwe met een volvette malse smaak!

 

Bron: Vereniging van Nederlandse Visspecialisten

Meer nieuws

Vacature...
13 april 2022

Verkoopmedewerker (24-32 uur p/w)

Als onze verkoopmedewerker gaat jouw specialisme en kennis verder dan alleen de vissoort. Je bedient enthousiast onze klant met je productkennis en verrassende combinaties om tot een lekkere maaltijd te komen. Je adviseert de klanten over de producten en je kunt ze vertellen wat de optimale bereiding is. Je bent het visitekaartje van de zaak en...

Lees meer
Zaterdaghulp - verkoopmedewerker
24 februari 2022

Ben jij op zoek naar een bijbaan? Of naar een part-time baan? Top! Want dan zijn wij op zoek naar jou...

Lees meer

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van al het nieuws en de lekkerste acties!


Met het aanmelden voor de nieuwsbrief verklaart u zich akkoord met onze privacyverklaring.