Vandaag geopend tot 18:00 Contact
Zoeken
01 juni 2019

6 weetjes over Hollandse Nieuwe

 1. Wat is een Hollandse Nieuwe?

De Hollands Nieuwe is een haring die op tradionele wijze wordt gekaakt, gezouten en gefileerd. Dit eeuwenoude proces is een Nederlandse uitvinding, waar de Hollandse Nieuwe ook zijn naam aan dankt. De naam Hollandse Nieuwe heeft dus niets te maken met de Nederlandse herkomst. Sterker nog: de haring wordt voornamelijk gevangen in Noorse, Deense  en Schotse wateren.

2. Eet je Hollandse Nieuwe rauw?

Veel mensen denken dat je haring rauw uit de zee eet, maar dat is niet het geval. Haring wordt namelijk direct na vangst gekaakt: de ingewanden van de haring worden verwijderd, op de alvleesklier na. Enzymen die in de alvleesklier zitten laten de haring vervolgens rijpen. Daarna wordt de haring gezouten en in een tonnetje gestopt. Tenslotte volgt het invriezen, minsten 24 uur lang.

3. Wat is er 'nieuw' aan de Hollandse Nieuwe?

De term 'nieuw' heeft te maken met de nieuwe vangst van haring, die begint als de haring vet genoeg is. Meestal begint het visseizoen in mei of juni en loopt het door tot half juli. de vangst in deze maanden mag officieel tot en met 30 september Hollandse Nieuwe heten. Daarna heet de haring van dat seizoen maatjesharing wat een verbastering is van 'maagdelijke haring': haring die nog geen horn of kuit heeft.

4. Hoe herken je goede haring?

Goede haring heeft een malse structuur en smaakt vet. De kleur van de binnenkant moet blank zijn, helder rood mag ook. Als je een haring hapt, mag hij geen restjes ingewanden of schubben meer hebben. Daarnaast heeft goede haring een helder zilverkleurig jasje met een goudkleurige gloed op de kop. Zie je haring die donkerrood is op de graat dan weet je dat het foute boel is. Ook haring die sterk ruikt en ranzig smaakt moet je zeker overslaan.

5. Wat is het geheim van een goede haring?

Het geheim van een goede haring is een ervaren visspecialist. Wij weten als de beste hoe je de kwaliteit bewaakt en maken de haring graag ambachtelijk voor je schoon: geen graten en mooi 'strak' gesneden. Ook belangrijk: wij weten precies hoe de haring perfect ontdooit. Vaak wordt de haring daarna nog enkele dagen gerijpt in een koelcel op nul graden om precies de juiste smaak te krijgen.

6. Hoe hap je de Hollandse Nieuwe op z'n best?

Voor de beste smaaksensatie maken wij een haring altijd 'vers van het mes' voor je klaar. Oftewel de haring wordt ter plekke, à la minute voor je schoongemaakt. De vis wordt op deze manier zo kort mogelijk aan de lucht blootgesteld waardoor het vet van de haring niet kan oxideren en ranzig gaat smaken. Zo proef je bij ons de beste Hollandse Nieuwe met een volvette malse smaak!

 

Bron: Vereniging van Nederlandse Visspecialisten

Meer nieuws

Haring flammkuchen met mierikswortelcrème
30 mei 2022

Van traditie naar trend

Juni is traditioneel de maand van de Hollandse Nieuwe en er kan vanaf 15 juni weer volop aan de kraam of in de winkel worden 'gehapt'. Toch is deze traditie niet voor iedereen. Het experimenteren met haring als perfecte basis voor talloze gerechten is een trend die zich voorzet. Daar zijn wij natuurlijk erg blij mee...

Lees meer
Scholpannetje met cherrytomaatjes, groenten en mosterd
03 mei 2022

Schol (Pleuronectus Platessa) is één van de meest bekende platvissen die je gelijk herkent aan zijn prominente oranje stippen. De smaak van schol is minder uitgesproken dan het uiterlijk. Deze vis staat namelijk bekend om zijn zachte, subtiele smaak en isdaarmee zelfs geliefd onder niet-visliefhebbers!

Lees meer

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van al het nieuws en de lekkerste acties!


Met het aanmelden voor de nieuwsbrief verklaart u zich akkoord met onze privacyverklaring.