Vandaag geopend 08:30 Contact
Zoeken
02 juni 2021

Haring met carpaccio van bietjes en mieriksworteldressing

Haring die mag doorgaan als Hollandse Nieuwe wordt in 6 weken tijd gevangen in voornamelijk Scandinavië, van hal mei tot juli. De haring dient een vetpercentage te hebben van tenminste 16% om Hollandse Nieuwe genoemd te mogen worden. Maar waarom mogen we deze haring dan Hollandse Nieuwe noemen? Dit is vanwege het specifieke verwerkingsproces dat de haring ondergaat: kaken, pekelen en de gecontroleerde rijping. Hierna gaat de haring de diepvries in en kunnen wij maanden genieten van onze Hollandse Nieuwe. De haring die langer ingevroren is geweest, kan zelfs iets voller van smaak zijn. De haring na september noemen we Hollandse Maatjes.

Een toch oer-Hollandse specialiteit dus, onze haring die Hollandse Nieuwe of ook wel maatjesharing wordt genoemd maar hé, what's in a name!

Maar de Hollandse Nieuwe kun je, naast het happen, ook heerlijk verwerken in overheerlijke gerechten. We hebben er hier een makkelijk maar desalniettemin een overheerlijk recept die u in een handomdraai op tafel heeft staan:

Lunch/voorgerecht • 4 personen • 15 minuten

Haring met carpaccio van bietjes en mieriksworteldressing

Ingrediënten:

  • 4 haringen, gefileerd
  • 4 bietjes, voorgekookt
  • 2 eetlepels mierikswortelcrème
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 4 kleine zoetzure augurken en wat vocht
  • 1 eetlepel crèma di balsamico
  • paar sprietjes bieslook en/of een klein handje rucola
  • peper en (grof) zout

Bereidingswijze:

Schil de bietjes en snijd ze in dunne plakken.

Meng de mierikswortelcrème met de mayonaise en 2 eetlepels van het augurkenvocht zodat de dressing vloeibaar, maar niet al te dun wordt. Voeg naar smaak wat peper toe. Snijd de augurken in stukjes.

Verdeel de plakjes biet over 4 borden en strooi de augurk erover. Bedruppel met de mieriksworteldressing en een paar druppels crèma di balsamico. Knip de bieslook fijn boven de bietjes en/of strooi er eventueel wat blaadjes rucola over. Leg de haring er in een krul op. Bestrooi met wat peper en zout.

Serveertip:

Serveer met knapperig brood of toast.

Variatietip:

Gebruik eens verse rode of gekleurde bietjes. Schil de bietjes, schaaf of snijd ze in dunne plakjes en kook even in ruim water met wat zout. Goed laten uitlekken en droogdeppen.

Biertip:

Haring en bier zijn de beste maatjes. Haring is een veelzijdige vis, die je niet alleen overal bij kunt eten en die uitstekend in allerlei gerechten kan verwerken. Je krijgt dan te maken met bijkomende smaken, die het karakter van de haring kunnen versterken of juist de smaak van de haring naar de achtergrond duwen. Het blijft een lekkere en mooie uitdaging om bij deze gerechten het juiste bier te vinden. Een verkwikkende pilsener of een zacht en fruitig glas Weizen, Kornuit of een wat pittigere Indian Pal Ale, de zogenaamde IPA, zijn stuk voor stuk uitstekende begeleiders van de Nieuwe Haring. De lichte citrus smaken van de Weizen te samen met de geuren van kruidnagel maken van dit bier een hele mooie combinatie met haring. Probeer en expirimenteer wat jij het lekkerst vind bij dit overheerlijke gerecht van haring met carpaccio van bietjes en mieriksworteldressing.

Eet smakelijk!

 

Bron: Nederlands Visbureau

 

 

Meer nieuws

Vacature: meewerkend bedrijfsleider
26 april 2024

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste medewerker voor onze visspeciaalzaak. Als onderdeel van ons team zul je een sleutelrol spelen in het dagelijkse reilen en zeilen van onze zaak. Jouw rol is een combinatie van....

Lees meer
Collega Atie
25 januari 2024

Op woensdag 24 januari was het de laatste werkdag van onze lieve collega Atie. Na 12,5 jaar fijn samenwerken en zelfs 22 dienstjaren, is het nu tijd voor haar om van een welverdiend pensioen te gaan genieten. Atie heeft...

Lees meer

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van al het nieuws en de lekkerste acties!


Met het aanmelden voor de nieuwsbrief verklaart u zich akkoord met onze privacyverklaring.