Uw winkelmandje is nog leeg.
Tarbot uit de oven op citrusfruit en verse kruiden

Tarbot: de keizer onder de vissen en de lieveling van de zee. Tarbot is een van de grootste platvissen maar wel eentje met heerlijk sappig wit visvlees. Geschikt voor vrijwel elke bereidingstechniek zoals bakken, stoven en grillen.
Lunch/diner • 4 personen • 30 - 40 minuten
Tarbot uit de oven op citrusfruit en verse kruiden
Ingrediënten
- *1 grote tarbot (ca. 1200 gram)
(of 4-6 kleine à 350-400 gram) - 2 sinaasappels
- 1 grapefruit
- 1 citroen
- 50 gram gemengde verse kruiden
(bijv. tijm, rozemarijn, marjolein, dragon en bonenkruid) - 1-2 tl honing of schenkstroop
- 150 ml olijfolie
- peper en zout
Bereidingswijze
Snijd de citrusvruchten met schil in dunne plakjes. Doe 1 plakje sinaasappel, ½ plakje grapefruit en 1 plakje citroen met een paar blaadjes van de kruiden, peper en ½ theelepel zout in de beker van de staafmixer. Giet er 100 ml olijfolie bij. Pureer met de staafmixer. Voeg naar smaak honing of stroop toe. Gebruik direct of laat een dag op een koele plek (maar niet in de koelkast) trekken.
Verwarm de oven voor op 190°C.
Bedruppel een schaal of bakplaat met een beetje olijfolie. Verdeel de helft van de plakjes citrusfruit en kruiden breeduit over de schaal. Leg de tarbot(ten) erop met de donkere kant waar de ogen zitten, naar boven. Leg de rest van de plakjes citrusfruit en kruiden op de vis. Bedruppel met nog een beetje olie.
Zet de schaal of bakplaat in de oven. Gaar kleine tarbotten 15-20 minuten of 1 grote 20-25 minuten. Prik met een vinger midden in de vis tot je de graat voelt. Als die lekker warm is, dan is de tarbot klaar. Schep er wat citrusolie over en serveer de rest van de citrusolie er los bij. Fileer aan tafel.
Serveertip
Lekker met aardappelpuree en broccoli
Wijntip
Coral Reef Chardonnay Semillon 2018: Een smaakvolle wijn met aroma's van citrusvruchten en een vleugje vanille. Evenwichtig van smaak en soepel met een goede body. Uitstekende wijn die goed past bij dit gerecht.
* tarbotfilets kun je ook op deze manier bereiden, maar die moeten iets korter in de oven. Reken 10-13 minuten voor een dikke filet, een paar minuten minder voor een dunne filet.
Eet smakelijk!
Bron: Nederlands Visbureau
Meer nieuws
Altijd op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van al het nieuws en de lekkerste acties!
Met het aanmelden voor de nieuwsbrief verklaart u zich akkoord met onze privacyverklaring.