Uw winkelmandje is nog leeg.
Pijlinktvis gevuld met spinazie en feta

Een zeer bekende zeevrucht uit Zuid-Europa. Maar door het opwarmen van het water zijn de pijlinktvissen in de Noordzee terecht gekomen. Hier worden ze nu met grote hoeveelheden door Nederlandse schepen gevangen. De pijlinktvis mag daardoor een 'streekproduct' worden genoemd. Deze smaakvolle en veelzijdige inktvis vraagt echt om meer waardering van de Nederlandse consument. Het weekdiertje kan op veel verschillende manieren worden bereid. Je kan ze bakken, stoven, grillen of frituren. De kleine pijlinktvissen leveren mals vlees dat je maar kort hoeft te bakken. De pijlinktvis heeft maar een klein inktzakje die los gekocht kan worden om gerechten kleur te geven. Bijvoorbeeld pasta, risotto en paella. Indien vers gekocht (en bijvoorkeur schoongemaakt) kan de pijlinktvis 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden. Ze kunnen ook goed worden ingevroren. Het visvlees wordt hierdoor malser.
Lunch/diner • 4 personen • 30 minuten
Pijlinktvis gevuld met spinazie en feta
Ingrediënten
- 4 schoongemaakte pijlinktvissen, tentakels niet weg doen, maar snijd deze fijn
- 300 gram verse bladspinazie
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 kleine rode uit, gesnipperd
- 2 el milde olie
- 100 gram feta
- 50 gram amandelen, fijn gehakt
- 1 tl gedroogde oregano
- 2 el verse, fijn gesneden bieslook
- 2 el verse, fijn gesneden platte peterselie
- 1 citroenschil, geraspt
- veel zwarte versgemalen peper en een klein beetje zout
- satéprikkers of tandenstokers
Bereidingswijze
Fruit in een koekenpan met warme olie de knoflook en ui vijf minuten zachtjes aan. Schep daarna de spinazie erbij en blijf deze omscheppen tot de spinazie is geslonken. Laat vervolgens de spinazie goed uitlekken en knijp het resterende vocht eruit. Snijd de spinazie vervolgens iets kleiner.
Meng de feta, gehakte amandelen, verse bieslook en peterselie, de rasp van de citroen, gedroogde oregano, tentakels in een kom. Breng op smaak met zout en de zwarte peper. Voeg de spinazie toe en meng dit goed door elkaar.
Vul de pijlinktvis met het mengsel, maar laat ruimte aan de bovenkant. Zet de bovenkant vast met een satéprikker of tandenstoker. Gebruik een kwastje om de buitenkant van de inktvis met een beetje olie in te vetten. Verhit op hoog vuur een grote koekenpan en bak hierin de inktvis, in drie minuten per kant, mooi goudbruin. Bak niet té lang, want daar wordt de inktvis taai van!
Tip
Serveer met een lekkere Griekse salade en (oven)frietjes.
Eet smakelijk!
Bron: Nederlands Visbureau
Foto: Nederlands Visbureau
Meer nieuws
Altijd op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van al het nieuws en de lekkerste acties!
Met het aanmelden voor de nieuwsbrief verklaart u zich akkoord met onze privacyverklaring.