Gesloten Contact
Zoeken
26 juli 2022

Gegrilde poon met rozenharissa-saffraanmayo en aardappel

Poon heeft een fijne, zoet-garnaalachtig smaak. Het is niet alleen een mooi visje voor op de barbecue maar het is ook een apart visje: de rode poon maakt, als enige vis, een knorrend geluid om te communiceren en/of gevaar aan te geven aan soortgenoten. De rode poon wordt dan ook wel ‘knorhaan’ genoemd. Knorren is echter niet zijn enige vreemde eigenschap: ponen kunnen dankzij hun vrijstaande borstvinstralen ook lopen over de zeebodem!

Hoofdgerecht • 4 personen • 35 minuten (plus ± 45 min. poffen)

Gegrilde poon met rozenharissa-saffraanmayo en gepofte aardappels

Ingrediënten

  • 8 rode poonfilets (niet al te groot)
  • 4 kruimige aardappelen (ca. 75 gram elk)
  • 6-8 draadjes saffraan
  • 1 krop sla
  • klein handje rucola
  • 2 eetlepels rozenharissa
  • 5 eetlepels mayonaise
  • olijfolie
  • grof gemalen peper en grof zout

Bereiding

Als je de grill gebruikt in plaats van een barbecue, verwarm dan de oven eerst voor op 220ºC voor het poffen van de aardappelen. Steek anders de barbecue op tijd aan zodat de kooltjes heel heet kunnen worden en de aardappelen daarin gepoft kunnen worden.

Boen de aardappelen schoon onder de kraan, leg ze in een diepe pan en zet ze onder koud water. Breng het water op hoog vuur aan de kook, draai het vuur wat lager en kook de aardappelen 25 minuten. Giet af.

Meng zodra de aardappelen op staan, in een klein bakje of glaasje de saffraan met 1 eetlepel lauw water en laat het minimaal 10 minuten weken.

Leg 4 vellen aluminiumfolie op het aanrecht. Strooi er wat grove peper en zout op. Leg op elk een aardappel en vouw het folie strak om de aardappel. Leg de warme aardappelen tussen de kooltjes in de barbecue of in de het oven en pof ze in 30-45 minuten gaar. Als de aardappelen koud zijn, duurt het wat langer.

Was en droog de salade. Trek de bladeren van de krop uit elkaar. Roer de rozenharissa, de mayonaise en de saffraan met het weekwater in een schaaltje door elkaar en laat even trekken.

Prik na een half uur poffen met een vork in de aardappelen om te controleren of ze al gaar zijn. Zo niet, leg ze dan terug tussen de kooltjes of in de oven.

Wrijf, als de aardappelen klaar zijn, de poonfilets in met een beetje olijfolie. Bak ze 2 minuten aan elke kant op de bbq of in een grillpan.

Verwijder het folie van de aardappelen, leg ze op 4 borden en snijd ze diep in. Leg de sla, rucola en gegrilde rode poon erbij. Schep de rozenharissa-saffraanmayonaise erbij en in de aardappel. Bestrooi met grof gemalen peper en grof zout.

Tip

Je kunt de vis eventueel op een met olie bestreken vel aluminiumfolie op de barbecue of grill leggen. Prik er eerst wat gaatjes in zodat de rook er lekker door kan trekken.

Meer nieuws

BBQ langoustines met citrus-rozemarijnolie en bietjessalade
01 juli 2022

Denk je aan langoustine dan denk je vaak aan een trendy plateau fruits de mer waarbij langoustines als pronkstuk bovenop een etagère vol lekkernijen van rauwe en gekookte schaal- en schelpdieren prijken. Maar door hun zoetige smaak...

Lees meer
Haring flammkuchen met mierikswortelcrème
30 mei 2022

Van traditie naar trend

Juni is traditioneel de maand van de Hollandse Nieuwe en er kan vanaf 15 juni weer volop aan de kraam of in de winkel worden 'gehapt'. Toch is deze traditie niet voor iedereen. Het experimenteren met haring als perfecte basis voor talloze gerechten is een trend die zich voorzet. Daar zijn wij natuurlijk erg blij mee...

Lees meer

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van al het nieuws en de lekkerste acties!


Met het aanmelden voor de nieuwsbrief verklaart u zich akkoord met onze privacyverklaring.