Uw winkelmandje is nog leeg.
Oosterse makreelspiesjes
Iedereen heeft wel eens een gerookt makreeltje gegeten en zo niet, dan wordt dat de hoogste tijd! Je zal jezelf afvragen waarom je dit visje nooit eerder hebt geproefd! Een vis met een lekker, volle smaak waar je op culinair gebied alle kanten mee op kunt. Wist je trouwens dat makreel van alle vissoorten het hoogste gehalte aan Omega-3 vetzuren bevat?
En wist je dat je maar 70 gram gestoomde makreel per week hoeft te eten, om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 450 milligram Omega-3 te komen? Doordat makreel zich voedt met voornamelijk plankton, garnalen en kleine pelagische vissen, is het vetgehalte van deze vis relatief hoog. Het gaat grotendeels om meervoudig onverzadigde vetzuren, die een gunstige werking hebben op hart en bloedvaten. Dit hoge vetgehalte maakt de makreel de meest rijke Omega-3 vissoort van allemaal.
Hoewel gerookte makreel in Nederland een delicatesse is, vindt het overgrote deel van de in diepgevroren toestand aangevoerde makreel zijn weg naar het buitenland. Maar ook verse makreel is beslist de moeite waard. Gegrild in de oven of op de barbecue is makreel een ware lekkernij.
Amusegerecht • 10 personen • >30 minuten
Oosterse makreelspiesjes
Ingrediënten
- 2 verse makrelen van 300 gram, elk in 2 filets
- 2 tenen knoflook, geperst
- 2 theelepels geraspte gember (potje/tube)
- 2 theelepels sambal badjak
- 3 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels rijst- of arachideolie
- 1 kopje little gem (sla)
- 100 gram atjar tjampoer (uit pot), goed uitgelekt
- 16 bamboe tapasspiesjes, geweekt in water
Bereiding
Snijd elke makreelfilet in de lengte doormidden en snijd elk stuk in 2 tot 3 kleinere stukken. Roer in een diep bord de knoflook, gember en sambal met de sojasaus en olie tot een marinade. Schep de makreelstukken erdoor en laat ze 15 minuten marineren.
Rijg steeds 1 stuk makreel aan een spiesje. Leg de spiesjes in een het grillpan of koekenpan en bak ze in 3 tot 4 minuten bruin en net gaar, keer ze halverwege.
Maak de blaadjes sla van het kropje los. Leg in kleine schaaltjes elk een blaadje sla en schep er een beetje atjar tjampoer op. Leg in elk schaaltje een of twee spiesjes (16 tot 20 hapjes).
Wijntip
Vettere soorten als zalm, paling en makreel vragen om een rondere wijn met mildere zuren. Pas op met tanninerijke rode wijnen. Viseiwit versterkt het stroeve mondgevoel dat tannine kan geven. Bij verse makreel past heel goed een droge volle en ronde wijn. Bijvoorbeeld een chardonnay of een Terre & Mer Blanc 2010 (Richemer)
Eet smakelijk!
Meer nieuws
Altijd op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van al het nieuws en de lekkerste acties!
Met het aanmelden voor de nieuwsbrief verklaart u zich akkoord met onze privacyverklaring.