Gesloten Contact
Zoeken
10 maart 2021

Makreel-filotaartjes met rode kool en dille

De makreel is sappig, zacht, vol van smaak en populair op een broodjes, in een salade, pasta, amuse of op een toastje. Maar er kan nog veel meer met makreel. De culinaire mogelijkheden van makreel zijn ongekend. Hij is bij uitstek geschikt om in z'n geheel te bakken. Het bakken is niet moeilijk en de grote graten zijn makkelijk uit de gebakken vis te halen. Een aanrader voor beginners!
Om de houdbaarheid te verbeteren is het aan te raden om bij aankoop direct de vis te (laten) strippen dus de ingewanden te verwijderen.

Hoofdgerecht • 4 personen • 25 minuten

Makreel-filotaartjes met rode kool en dille

Ingrediënten

  • 4 verse makreelfilets à ca. 150 gram
    (voor lunch- of voorgerecht à 75-100 gram)
  • 300 gram fijngesneden rode kool
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 6 takjes dille
  • 4 eetlepels kappertjes en wat vocht
  • 6 eetlepels crème fraîche
  • 8 velletjes filodeeg (diepvries en ontdooid)
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C. Kook de rode kool 5 minuten in zoveel lichtgezouten kokend water dat de groente net onderstaat. Giet af en laat uitlekken. Rooster ondertussen de komijnzaadjes in een droge koekenpan op een matig hoog vuur. Als ze gaan knispereren zijn ze klaar. Hak de dille en de helft van de kappertjes grof en meng met een kwart van de dille en de crème fra­îche. Breng op smaak met peper, zout en een paar druppels kappertjesvocht.

Knip de vellen deeg elk in 3 lange repen. Leg 3 repen op de bakplaat, bestrijk met een beetje olie en bestrooi met peper en zout. Dek ze af met een tweede reep deeg. Bestrijk ook deze met olie en bestrooi met peper en zout. Leg de laatste repen erop en bestrijk met olie. Bak ze in de oven in een paar minuten lichtbruin. Gebruik direct of laat afkoelen en bewaar tot gebruik in een afgesloten trommel.

Verlaag de oventemperatuur naar 100°C. Leg de makreelfilets op een bord in de oven en laat de vis in 10 - 15 minuten warm en net gaar worden. Het vel komt dan makkelijk los van de vis. Verwarm, als de vis bijna klaar is, de kool al omscheppende met een eetlepel olie in een koekenpan. Meng met de rest van de kappertjes, dille en komijn. Houd wat achter om later over het gerecht te strooien.

Leg de filotaartbodems op borden. Verdeel de kool erover en leg de vis erop. Verwijder voorzichtig het vel van de makreel en bestrooi met peper en zout. Schep de crème fraîche ernaast en strooi er de achtergehouden dille, kappertjes en komijn er over.

Serveertip

Lekker met (parel)couscous en little gemsalade met appel en komkommer. In plaats van verse makreelfilet kan ook gestoomde of gerookte makreelfilet worden gebruikt. De oventijd is dan slechts 4 minuten.

Wijntip

Onze The Fiswives Club Black Earth Merlot smaakt hier perfect bij. Viseiwit versterkt het stroeve mondgevoel dat tannine kan geven. Maar doordat u de makereel met bladerdeeg serveert, komt een stevige rode wijn beter tot zijn recht omdat de tannine door de toevoegingen zachter wordt. Bent u geen fan van rode wijn, probeert u dan onze Coral Reef Chardonnay Semillon.

Eet smakelijk!

 

Bron: Nederlands Visbureau

Meer nieuws

Collega Atie
25 januari 2024

Op woensdag 24 januari was het de laatste werkdag van onze lieve collega Atie. Na 12,5 jaar fijn samenwerken en zelfs 22 dienstjaren, is het nu tijd voor haar om van een welverdiend pensioen te gaan genieten. Atie heeft...

Lees meer
Vacature...
29 november 2023

Verkoopmedewerker (24-32 uur p/w)

Als onze verkoopmedewerker gaat jouw specialisme en kennis verder dan alleen de vissoort. Je bedient enthousiast onze klant met je productkennis en verrassende combinaties om tot een lekkere maaltijd te komen. Je adviseert de klanten over de producten en je kunt ze vertellen wat de optimale bereiding is. Je bent het visitekaartje van de zaak en...

Lees meer

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van al het nieuws en de lekkerste acties!


Met het aanmelden voor de nieuwsbrief verklaart u zich akkoord met onze privacyverklaring.