Gesloten Contact
Zoeken
02 december 2018

Griet uit de oven met witte wijnsaus

Uw zult met griet zeker de show stelen tijdens een feestdiner. Griet is een magere platvis en behoort tot de familie van de tarbotachtigen. Grietfilet kan op dezelfde manier bereidt worden als (de duurdere) tarbot.

Het visvlees van de griet lijkt zeer sterk op dit van tarbot. In tegenstelling tot tarbot heeft griet (huid)schubben, is eerder ovaal van vorm en grijsbruin van kleur, heeft een gladde huid en geen beenknobbels. De meeste griet wordt aangevoerd in de wintermaanden.

Griet kan worden gebakken, gegrilt, gestoofd, gefrituurd en zelfs bij visfondues. Opvallend bij griet is dat de rugzijde meer vlees bevat dan de buikzijde. Een gefileerde griet levert m.a.w. altijd twee lichte en twee zwaardere filets op. De zwaarste filets wegen makkelijk het dubbele dan de lichtere filets.

Hoofdgerecht • 4 personen • 40-60 minuten

Ingrediënten:

  • 4 grietfilets van ± 200 gram
  • 1 sjalot
  • 2,5 dl visbouillon
  • 1 scheutje droge witte wijn
  • peper en zout

Voor de saus

  • 1/3 wortel
  • 1/3 courgette
  • 1/4 knolselderij
  • 1/3 prei, het wit
  • 1/3 bosje bladselderij
  • 2,5 dl room
  • 1/2 citroen, sap

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de sjalot, wortel, courgette, knoldelderij, prei en bladselderij heel in. Verdeel de sjalot over een ingevette ovenschaal, leg de grietfilets erop en kruid met peper en zeezout. Voeg de visbouillon en wijn toe en zet de ovenschaal afgedekt met aluminiumfolie circa 10 minuten in de voorverwarmde oven. Keer de vis om en laat nog 5 minuten garen.

Giet het kookvocht af in een pan en dek de filets af met aluminiumfolie en houd ze warm in de oven. Kook het kookvocht tot de helft in, voeg de room toe en laat verder inkoken. Leg de ingesneden groenten in de saus en breng op smaak met citroensap.

Schep de saus over de vis en verdeel over voorverwarmde borden.

Wijntip
Een lekker pinot blanc of een chardonnay zonder houtrijping.

Eet smakelijk!

Meer nieuws

Kijkt u net als wij al uit naar Pasen?
09 april 2019

Wij hebben alvast een aantal gerechten voor u uitgezocht voor een feestelijke paasbrunch met familie en vrienden zodat u samen eindeloos kunt genieten!

Lees meer
Forel met limoen en verse kruiden
08 april 2019

Zin in een vis die makkelijk te bereiden is? Dan heb je met forel de juiste vis in huis. Het is een heerlijke iets vettige vis met een fijne structuur en neutrale smaak. Forel heeft zeker geen bezwaar tegen extra smaakmakers!

Lees meer

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van al het nieuws en de lekkerste acties!


Met het aanmelden voor de nieuwsbrief verklaart u zich akkoord met onze privacyverklaring.