Vandaag Gesloten Contact
Zoeken
02 december 2018

Griet uit de oven met witte wijnsaus

Uw zult met griet zeker de show stelen tijdens een feestdiner. Griet is een magere platvis en behoort tot de familie van de tarbotachtigen. Grietfilet kan op dezelfde manier bereidt worden als (de duurdere) tarbot.

Het visvlees van de griet lijkt zeer sterk op dit van tarbot. In tegenstelling tot tarbot heeft griet (huid)schubben, is eerder ovaal van vorm en grijsbruin van kleur, heeft een gladde huid en geen beenknobbels. De meeste griet wordt aangevoerd in de wintermaanden.

Griet kan worden gebakken, gegrilt, gestoofd, gefrituurd en zelfs bij visfondues. Opvallend bij griet is dat de rugzijde meer vlees bevat dan de buikzijde. Een gefileerde griet levert m.a.w. altijd twee lichte en twee zwaardere filets op. De zwaarste filets wegen makkelijk het dubbele dan de lichtere filets.

Hoofdgerecht • 4 personen • 40-60 minuten

Ingrediënten:

  • 4 grietfilets van ± 200 gram
  • 1 sjalot
  • 2,5 dl visbouillon
  • 1 scheutje droge witte wijn
  • peper en zout

Voor de saus

  • 1/3 wortel
  • 1/3 courgette
  • 1/4 knolselderij
  • 1/3 prei, het wit
  • 1/3 bosje bladselderij
  • 2,5 dl room
  • 1/2 citroen, sap

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de sjalot, wortel, courgette, knoldelderij, prei en bladselderij heel in. Verdeel de sjalot over een ingevette ovenschaal, leg de grietfilets erop en kruid met peper en zeezout. Voeg de visbouillon en wijn toe en zet de ovenschaal afgedekt met aluminiumfolie circa 10 minuten in de voorverwarmde oven. Keer de vis om en laat nog 5 minuten garen.

Giet het kookvocht af in een pan en dek de filets af met aluminiumfolie en houd ze warm in de oven. Kook het kookvocht tot de helft in, voeg de room toe en laat verder inkoken. Leg de ingesneden groenten in de saus en breng op smaak met citroensap.

Schep de saus over de vis en verdeel over voorverwarmde borden.

Wijntip
Een lekker pinot blanc of een chardonnay zonder houtrijping.

Eet smakelijk!

Meer nieuws

Doe mee met onze kleurplaatactie voor Sint
09 november 2018

Voor onze kleinste visliefhebbers hebben we een leuke kleurplaatactie aan de hengel gehangen. Wij willen graag Sint weer gaan verrassen met allemaal mooie kleurplaten. Dus download de kleuplaat en kleuren maar! Kom je mooie kleurplaat op 1 december bij de kleurpiet inleveren en je krijgt van kleurpiet een mooi cadeautje. Uit alle ingeleverde kleurplaten kiest de kleurpiet de mooiste uit en die krijgt een extra cadeautje. Kun je niet op 1 december? Geen nood, lever de kleurplaat eerder in want zodra de kleurpiet weer in het land is, brengt hij alvast wat cadeautjes naar ons toe. Mocht je Sint tegenkomen dan niets zeggen hoor want het moet wel een verrassing blijven!

Lees meer
Knolselderijstamppot met poon
01 november 2018

De poon heeft een bijzonder kenmerk: hoe minder de kleur, hoe meer smaak. Dat gaat een beetje tegen de verwachting in, maar bij de poon is dat het geval. Gebakken, gegrild, gestoofd, gerookt of in de soep. Poon kunt u eigenlijk voor al die variaties gebruiken. Daarnaast is de vaste vleesstructuur populair in combinatie met de zoete, garnaalachtige smaak. Vooral de graat zorgt voor veel smaak.

Lees meer

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van al het nieuws en de lekkerste acties!


Met het aanmelden voor de nieuwsbrief verklaart u zich akkoord met onze privacyverklaring.