Vandaag Gesloten Contact
Zoeken
02 oktober 2018

Gebakken tongfilet met Provençaalse jus

Deze vis van de maand is een vis om te zoenen! Visliefhebbers zijn het er unaniem mee eens, de tong is werkelijk een tongstrelend visje. Een echte allemansvriend en de lekkerste van allemaal. Waarom moeilijk doen met vis als het met tong heel makkelijk kan? Tong is wat ons betreft door echt elke 'thuiskok' te maken. Waarom? Omdat tong een ontzettend verdraagzaam visje is. Het is een echte platvis met een zeer neutrale smaak, je kunt hem dus met elke saus serveren. Tong is een heerlijk visje waar je alle kanten mee uit kan.

Hoofdgerecht • 4 personen • <20 minuten

Gebakken tongfilet met Provençaalse jus

Ingrediënten

 • 500 gram tongfilet
 • 1 tomaat
 • ½ gele paprika
 • 2 eetlepels zwarte olijven zonder pit
 • 2 theelepels kappertjes
 • 3 eetlepels bloem
 • 2 theelepels gedroogde oregano
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 1 teentje knoflook, in plakjes
 • 75 ml droge witte wijn
 • 2 theelepels tijmblaadjes

Bereidingswijze
Snijd de tomaat in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snijd de tomaat, de paprika, de olijven en de kappertjes in kleine stukjes. Dep de tongfilet droog met keukenpapier en bestrooi de vis met zout en peper. Meng op een bord de bloem met de oregano. Wentel de tong iets door de bloem.

Verhit in een vis- of ruime koekenpan de olijfolie. Bak de tong iets in 2 minuten per kant bruin en gaar. Neem de vis uit de pan en houd warm

Schep de knoflook, groenten, olijven en kappertjes door het bakvet en bak 1 minuut. Blus met de witte wijn, voeg de tijm toe en schraap de aanbaksels los. Verwarm de jus nog 1 minuut. Breng op smaak met zout en peper. Leg de tongfilets op 4 borden en schep er de jus over.

Serveertip
Lekker met gefrituurde aardappelblokjes en knoflooksaus of met een gepofte tomaat met witte rijst.

Wijntip
Een gebakken tongfilet is niet moeilijk te combineren met wijn. Kies een witte en zorg dat het een niet al te zware is. Liever een witte wijn zonder houtrijping. Bijvoorbeeld een Sancerre.

Eet smakelijk!

Meer nieuws

Griet uit de oven met witte wijnsaus
02 december 2018

Uw zult met griet zeker de show stelen tijdens een feestdiner. Griet is een magere platvis en behoort tot de familie van de tarbotachtigen. Grietfilet kan op dezelfde manier bereidt worden als (de duurdere) tarbot.

Het visvlees van de griet lijkt zeer sterk op dit van tarbot. In tegenstelling tot tarbot heeft griet (huid)schubben, is eerder ovaal van vorm en grijsbruin van kleur, heeft een gladde huid en geen beenknobbels. De meeste griet wordt aangevoerd in de wintermaanden.

Griet kan worden gebakken, gegrilt, gestoofd, gefrituurd en zelfs bij visfondues. Opvallend bij griet is dat de rugzijde meer vlees bevat dan de buikzijde. Een gefileerde griet levert m.a.w. altijd twee lichte en twee zwaardere filets op. De zwaarste filets wegen makkelijk het dubbele dan de lichtere filets.

Lees meer
Doe mee met onze kleurplaatactie voor Sint
09 november 2018

Voor onze kleinste visliefhebbers hebben we een leuke kleurplaatactie aan de hengel gehangen. Wij willen graag Sint weer gaan verrassen met allemaal mooie kleurplaten. Dus download de kleuplaat en kleuren maar! Kom je mooie kleurplaat op 1 december bij de kleurpiet inleveren en je krijgt van kleurpiet een mooi cadeautje. Uit alle ingeleverde kleurplaten kiest de kleurpiet de mooiste uit en die krijgt een extra cadeautje. Kun je niet op 1 december? Geen nood, lever de kleurplaat eerder in want zodra de kleurpiet weer in het land is, brengt hij alvast wat cadeautjes naar ons toe. Mocht je Sint tegenkomen dan niets zeggen hoor want het moet wel een verrassing blijven!

Lees meer

Altijd op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van al het nieuws en de lekkerste acties!


Met het aanmelden voor de nieuwsbrief verklaart u zich akkoord met onze privacyverklaring.